Samen informatie verzamelen

In september 2023 gingen de vijf Faunabeheereenheden en hun provincies Flevoland, Noord-Holland, Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland onder de werktitel ‘Ganzenplan’ van start met het delen en verzamelen van gegevens over ganzen en ganzenbeheer. Van nationale en internationale wetgeving tot (verschillen in) provinciaal beleid, en van de ecologie en het gedrag van ganzen tot de effectiviteit van maatregelen en resultaten van voorgaande beheerperiodes. Zij werden hierbij ondersteund door vele faunaspecialisten, wetenschappers, juristen en ervaringsdeskundigen. Na ruim een jaar was de gegevensbasis klaar en werd deze door alle vijf de provincies onderschreven.

Participatie belanghebbenden

De hoofdstukken van deze gegevensbasis werden in verschillende schrijfrondes gepubliceerd op deze website, waarna iedere belanghebbende kon reageren. Hiermee werd aanvullende informatie verzameld, werden teksten duidelijker gemaakt en feiten zo nodig nog eens gecheckt. Vervolgens werden de hoofdstukken opnieuw gepubliceerd.

Daarna volgden meerdere gesprekken met vertegenwoordigers van de agrarische sector, natuurbescherming, dierenwelzijnsorganisaties, terreinbeherende organisaties, schadebestrijders/jagers, Federatie Particulier Grondbezit en gemeentes en waterschapen. Tijdens deze ‘belangentafels’ werd verkend welke inzichten de gegevensbasis hebben opgeleverd, en wat deze betekenen voor de aanpak van ganzenbeheer, over de provinciegrenzen heen.

Van gegevensbasis naar maatregelenpakket

De planning en de vorm van een faunabeheerplan is in elke provincie anders. De faunabeheerplannen van Utrecht en Zuid-Holland waren nog niet aan actualisatie toe. Daarom werd in eerste instantie een gezamenlijk faunabeheerplan uitgewerkt voor Flevoland, Noord-Holland en Zeeland. Dit plan werd in oktober 2024 ter officiële consultatie aangeboden aan hun wildbeheereenheden. Ook andere belanghebbenden uit die provincies konden via de website weer reageren. Na het verzamelen van alle reacties is nauwkeurig bekeken of deze moesten leiden tot aanpassingen in het plan, of tot het verduidelijken van teksten. In het participatieverslag zijn alle reacties en de antwoorden daarop weergegeven.

Tegelijkertijd werden een ecologische en een juridische review uitgevoerd. Hieruit kwam naar voren dat het toch raadzaam is per Faunabeheereenheid een eigen faunabeheerplan met een eigen maatregelenpakket te maken, aangezien de beleidsregels per provincie verschillen. Dit maatregelenpakket kan wel vanuit het gezamenlijke fundament – de gegevensbasis– ontwikkeld worden.

Hoe nu verder?

De vijf Faunabeheereenheden werken elk volgens een eigen planning aan hun faunabeheerplannen. De FBE’s en hun provincies blijven nauw samenwerken, over de provinciegrenzen heen. Via de nieuwsbrief houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen!

Noord-Holland bijt het spits af

Omdat het faunabeheerplan van Noord-Holland in het voorjaar van 2025 zou verlopen, is het maatregelenpakket voor die provincie als eerste uitgewerkt. In januari 2025 stelde het FBE-bestuur het plan vast. Het faunabeheerplan Ganzen Noord-Holland werd vervolgens op 11 maart goedgekeurd door Gedeputeerde Staten van de provincie. Als onderdeel daarvan werd een ‘bestuurlijke agenda’ vastgesteld, waarin nadere afspraken zijn gemaakt over samenwerking, aanpak en vervolgonderzoek.

Klik hier voor de bestuurlijke agenda van het FBP ganzen Noord-Holland

Klik hier voor het FBP ganzen Noord-Holland

© 2025 | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring